Wc šolje - kako izabrati pravi model ?

Planiramo novo kupatilo ili renovramo staro kupatilo i nismo sigurni koju wc šolju da odaberemo .

Ranije –sve do kraja 80” ih godina  pa čak i kasnije postojala je jedna jedina wc šolja u beloj bolji i eventualno 2 ili 3 šolje u raznim bojama  i nije bilo velikog izbora . Danas  što se boje tiče wc šolja je skoro uvek bela – možda crna u nekim slučajevima-mada je to dosta retko a ponuda u smislu oblika wc šolje kao i ostalih sanitarija u kupatilu je zaista jako velika .  

U zavisnosti od odvoda same wc šolje  razlikujemo podne ili stručnim rečima“simplon“ wc šolje i zidne ili stručnim rečima „baltik“ wc  šolje . Oba modela se montiraju na pod samo je razlika u tome da li je odvod dole-u pod  ili nazad u zid . U najvećem broju slučajeva se koristi simplon- podna šolja dok se zidne-baltik šolje koriste kad nema mogućnosti za odvod kanalizacije u pod –najčešće u stanovima , na spratovima ili slično .

 

Podna šolja simplon.jpgZidna solja baltik.png

                 Podna-simplon wc šolja                                           Zidna baltik wc šolja

 

Takođe šolje možemo da razvrstamo i na osnovu mogućnosti montaže na podne-klasične šolje i konzolne-viseće šolje .  PODNA šolja je klasična izvedba wc šolje koja se montira na pod bez obzira na spomenuti odvod koje smo gore razjasnili . KONZOLNA šolja se montira na neku konzolu koja je ugrađena u zid ili ima svoju podkonstrukciju pa se nalazi ispred zida .

 

terra_wc_solja_i_bide_konzolna.jpg

Konzolna wc šolja i bide

 

Šta je monoblok i zašto ga mnogi nazivaju “wc šoljom” ? 

Monoblok je keramička wc šolja zajedno sa vodokotlićem i mnogi ga nazivaju samo wc šoljom . U ovom slučaju keramički vodokotlić je direktno namontiran(ili se kasnije montira) na samu wc šolju i na vodokotliću se nalazi dugme za pokretanje ispiranja wc šolje . Ukoliko kupujete ovakvu wc šolju sa vodokotlićem zajedno -a najčešće tako ide u setu -taj kotlić je u najvećem broju slučajeva keramički i takođe je u sklopu kompleta i odgovarajući wc poklopac . Kod monoblokova se takođe razlikuju dve varijante u zavisnosti od odvoda simplon-odvod u pod i baltik odvod u zid . Postoje i monoblokovi koji su “univerzalni”  ili samo -  takozvano univerzalni i pomoću jednog “kolena”  se mogu namontirati i kao simplom i kao baltik varijanta ali se ne podrazumeva kod univerzalnog modela da je u sklopu i spomenuto koleno za montiranje   .

 

MonoblokVitra.jpg

Monoblok Vitra

 

Što se oblika wc šolje tiče tu je odluka zaista subjektivna na osnovu Vašeg ukusa ali je ponuda Veoma široka i možete od klasičinh linija da birate preko moderne -kockaste -quadro varijante pa sve do elegantnih linija .Oblik sanitarije je najbolje da uskladite sa stilom keramičkih pločica i svakako sa stilom izabranih slavina za kupatilo . Ukoliko se sami ne snalazite možete se osloniti na predlog stručnog lica da bi uskladili trendove u kupatilu sa Vašim ukusom .

 

Ukoliko želite da izaberete klasičnu šolju naša preporuka je Viktorija wc šolja koju možete pogledati tu -Viktorija wc šolja A klasa .

 

Ukoliko želite masivniju podnu šolju srednjeg cenovnog ranga Inker Julija wc šolja je prava odluka za Vas ! 
 

Ako ipak želite moderniji oblik i popularnu konzolnu šolju Turkoaz City model je prava odluka za Vas - Turkoaz City konzolna wc šolja .

Ukoliko želite jednostavniju konzolnu  šolju preporučujemo Vam najprodavaniji model Cersanit Bjanka wc šolja konzolna .